
www.icai.orgTHE CHARTERED ACCOUNTANT    NOVEMBER 20194

Legal Update

GST
LD/68/74, [2019-TIOL-312-AAR-GST] M/s Jotun 

India Private Limited, 04/10/2019

When applicant provided parental insurance 
scheme for parents of its employees and recovered 
50% premium from employees, AAR held that such 
recovery of the premium will not attract GST as it 
does not amount to ‘supply’. 
Facts: 
The applicant introduced a parental insurance 
scheme for employees’ parents, which is optional. 
Under the said scheme, the applicant initially 
pays the entire premium along with taxes to the 
insurance company. The insurance company issues 
the premium receipt in the name of the applicant. In 
the case of the employees who opt for the parental 
insurance scheme, the applicant recovers 50 percent 
of the premium from the salaries and the applicant 
bears the balance 50 percent amount of premium. The 
applicant sought present ruling as to whether GST 
is payable on the recovery of 50% of the insurance 
premium from the salary of the employees? 

Ruling: 

AAR noted that since the applicant is neither in 
the business of providing insurance coverage nor it 
is mandatory for the applicant to provide parental 
insurance cover as there is no such requirement under 
any law for the time being in force and therefore, 
non-providing parental insurance coverage would 
not affect its business by any means. Therefore, that 
activity of recovery of 50% of the cost of insurance 
premium cannot be treated as an activity done 
in the course of business or for the furtherance  
of business. 

AAR noted that from combined reading of definition 
of ‘supply’ under section 7 of CGST Act, and 
definition of ‘business’ under section 2(17) of CGST 
Act, 2017, it emerges that the activity is undertaken 
by the applicant like providing of medi-claim 
policy for the employees’ parent through insurance 
company neither satisfies conditions of Section 
7 to be held as “supply of service” nor it is covered 
under the term “business” of Section 2(17) of CGST 
Act, 2017. Thus AAR held that the applicant is not 
rendering any services of health insurance to their 
employees’ parent and hence, there is no supply of 
services in the present transaction between employer  
and employee.

 LD/68/75, [2019-TIOL-312-AAR-GST] Metro Dairy Limited, 
23/09/2019

When the commercial production of taxable goods 
commenced and production of exempted goods 
commenced subsequently, as regards availability of 
common credit on capital goods till production of 
exempted goods, AAR held that in terms of proviso 
to Rule 43(1)(d), (e), (f ) and (g) of the GST Rules, 
the applicant is required to compute the admissible 
amount of common ITC capital goods, in the tax 
periods over the useful life of such capital goods, 
calculated from the date of invoice and balance ITC 
shall be reversed that has already been credited to 
its electronic credit ledger. 
As regards common credit on input services, AAR 
held that as commercial production of exempted 
goods did not begin, the entire ITC on input 
services will be admissible subject to Rule 42(2) of 
CGST Rules, 2017.  	   
Facts: 
Applicant set up a manufacturing facility for 
production of taxable as well as exempted 
goods. Commercial production of taxable goods 
commenced in 2018, whereas commercial 
production of exempted goods did not commence 
at all during FY 2018-19. The Applicant has 
procured capital goods and input services that are 
common to the production of both taxable and 
exempted goods. The applicant sought a present 
ruling on the admissibility of the proportionate 
input tax credit on such capital goods and input 
services.     
Held: 
As regards mechanism for apportionment of input 
tax credit on capital goods, that were used for 
manufacturing taxable goods but are going to be 
used subsequently for production of both taxable 
and exempted goods, AAR held that amount of 
input tax on each of such capital goods shall be 
credited to the electronic credit ledger in terms 
of Rule 43(1)(c) of the CGST Rules, which also 
prescribes sixty months from the date of invoice 
as the useful life of such capital goods. The value 
of input tax credit on capital good shall be arrived 
at by reducing the input tax at a 5% rate for every 
quarter or part thereof. AAR held that the amount 
of input tax credit attributed to the period when 
such capital goods were used for manufacturing 
taxable goods shall be calculated in terms of proviso 

INDIRECT 
TAXES



www.icai.org 5THE CHARTERED ACCOUNTANT    NOVEMBER 2019

Legal Update

to Rule 43(1) of CGST Rules, 2019 and the balance 
amount of the input tax to be apportioned after 
commencement of production of the exempted 
goods shall be calculated under Rule 3(1)(e), (f ) 
and (g) of CGST Rules, 2017.
As regards common credit on input services, 
AAR held that since commercial production of 
exempted goods did not commence during FY 
2018-19, no amount of the common credit of input 
tax on input services available during 2018-19 
should, therefore, be attributed towards exempt 
supplies and subject to the provisions under 
Rule 42(2) of the GST Rules, the entire input tax 
on input services is an admissible credit during  
2018-19.

LD/68/76, [2019-TIOL-283-AAR-GST] M/s Directorate 
of Skill Development Global Skill Development Park, 

18/07/2019
AAR held that import of services by a government 
department from the supplier of service located 
in non-taxable territory, for business/commerce 
purposes are chargeable to GST under reverse 
charge mechanism in terms of Notification No. 
10/2017-IT (R). 
Facts: 
The Applicant was the Director of Skills 
Development Department of Technical Education 
Skill Development and Employment Govt. of 
Madhya Pradesh who was awarded a project for 
the Establishment of Centre for Occupational 
Skills Acquisition within the Global Skills Park 
(GSP). The objective of the said project was to assist 
the Government of Madhya Pradesh (GOMP) 
in transforming its technical and vocational 
education and training (TVET) system to create 
a skilled workforce that meets the evolving 
development needs of the state. For the purpose 
of the said project, the applicant entered into an 
agreement with a Singapore based company for 
getting consultancy services for the said project. 
The applicant raised a question as to whether the 
applicant will be required to pay GST under reverse 
charge basis in terms of Section 5(3) of IGST Act, 
2017 read with Notification No. 10/2017-IGST(R) 
and exemption Notification No.9/2017-IGST(R). 
Ruling: 
AAR noted that the applicant is also running a 
Society under Madhya Pradesh Finns and Societies 

Act, 1973 by the name Global Skill Park. The AAR 
analysed the main objects with which the said 
Society was established by the applicant and came 
to the conclusion that, as the said Society is carrying 
on business as defined in Section 2(17) of the CGST 
Act, the applicant can also be said to be engaged 
in business or profession. Accordingly, AAR held 
that since said activities are held to be carrying 
on business and profession, the exemption given 
under Notification No. 9/2017-IT (R) i.e., services 
received by government from provider of service 
located in non-taxable territory outside India, for 
the purpose other than commerce, industry or any 
other business or profession, would not apply to 
applicant and hence, applicant would be required 
to pay GST under reverse charge mechanism.

  

Service Tax

LD/68/77, [2019-TIOL-449-SC-LB ] (i) State of West Bengal 
and Ors vs. Calcutta Club Ltd & (ii) Chief Commissioner of 

Central Excise and Service and Ors Vs. M/s Ranchi Club 
Ltd. , 03/10/2019

Supreme Court affirmed the decisions of various 
High Courts that even after 46th amendment to 
Article 366(29A) of the constitution of India, the 
doctrine of mutuality continues to hold good and 
thus, a supply of goods/services by incorporated 
clubs to its members would not attract levy of sales 
tax/service tax. 
Facts: 
The questions in present appeals were (i) whether 
respondent clubs were liable to pay sales tax on the 
supply of foods and beverages to its own members? 
(ii) Whether services provided by respondent clubs 
to its members were chargeable to service tax, 
especially after 01.07.2012 i.e. under negative list 
regime?  
Held:
As regards levy of sales tax on supply of goods by 
member clubs to its members, Hon’ble Supreme 
Court affirmed the decision of Hon’ble High 
Court by holding that the doctrine of mutuality 
continues to be applicable to incorporated 
and unincorporated members’ clubs after the 
46th Amendment adding Article 366(29-A) to 
the Constitution of India. The ratio laid down in 
CTO vs. Young Men’s Indian Association (1970) 
1 SCC 462 and other judgements that applied 
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this doctrine continue to hold the field even after 
the 46th Amendment. Sub-clause (f ) of Article 
366(29-A) has no application to members’ clubs. 
Accordingly, Supreme Court dismissed the 
appeals filed by revenue by holding that goods 
supplied by clubs to its members would not attract  
sales tax. 
As regards question of applicability of service tax on 
services provided by clubs to its members, Hon’ble 
Supreme Court held that as observed in context of 
levy of sales tax, that in members club there is no 
sale by one person to another for consideration, as 
one cannot sell something to oneself, even after 
01.07.2012, the doctrine of mutuality continues to 
apply while construing definition of ‘service’ under 
section 65B(44) and explanation 3(a) thereto. 
Thus, Hon’ble Supreme Court held that even 
under the negative list regime, services provided 
by incorporated clubs to its members would not 
attract service tax. Accordingly, the show-cause 
notices, demand notices, and other actions taken 
to levy and collect service tax from incorporated 
members’ clubs, are declared to be void and of no 
effect in law.

     
LD/68/78, [Delhi High Court: W.P.(C) 9264/2019 Solvina 

India Pvt. Ltd. Vs. Union of India & Ors., 27/08/2019

Service tax audit proceedings were initiated 
against the assessee after onset of GST, i.e., after 
01st July 2017. As per assessee, Rule 5A of Service 
Tax Rules does not survive after GST introduction 
in the absence of any saving provision for the 
same, and that any proceedings under Rule 5A 
is non-est, illegal and without authority of law. 
Assessee submitted that savings clause under 
CGST or Section 6 of the General Clauses Act, 
1897 does not apply to repeal/omission of a Rule 
and that it applies to the repeal of the Central Acts 
and Regulations.  Since Chapter V of the Finance 
Act, 1994 has been omitted (and not repealed) by 
Section 173 of the CGST Act, Section 6(1) & (2) 
of General Clauses Act has no application. High 
Court ruled in favour of the assessee and directed 
stay on service tax audit proceedings.

Customs Act

 LD/68/79, [Supreme Court of India: Civil Appeal Nos. 
293294 of 2009 ITC Limited] Vs. The Commissioner of 

Central Excise, Kolkata, 18/09/2019

After assessment order was passed by Revenue, 
assessee had submitted to Revenue that it was 
not aware of the Notification No.10/96CE or the 
circular dated March 01, 2001 and that refund was 
eligible to the assessee in respect of the duty paid 
on the said waste paper/broke. Supreme Court held 
that refund application against the assessed duty 
cannot be entertained directly under section 27 of 
Customs Act, 1962 unless the order of assessment 
or self-assessment is modified by taking recourse to 
the appropriate proceedings. Assessee’s contention 
that in the case of self- assessment, the duty paid 
under a mistake can be claimed without filing 
an appeal, was rejected by the Supreme Court. 
Supreme Court held that the refund authorities 
cannot take over the role of Assessing Officer  and 
while processing a refund application, reassessment 
is not permitted nor conditions of exemption can 
be adjudicated. Supreme Court remarked that as 
per Section 128 of Customs Act, a person aggrieved 
by any order including self-assessment, has to get 
the order modified under section 128 first.

Sales Tax Act

 LD/68/80, [Allahabad High Court: Writ Tax No. 354 
of 2017], Assotech Realty Pvt. Ltd. Vs. Additional 

Commissioner Grade-1 Commercial Tax, 27/08/2019

Assessee is a builder who purchased the land from 
the Development Authorities and developed the 
same in course of his business. Assessment order 
was passed by the Revenue holding that there was 
no transfer of any material in execution of works 
contract and assessee was not liable to payment of 
any tax. Subsequently, in the case of L & T vs. State 
of Karnataka, the Supreme Court held that assessee 
was liable for payment of tax on the transfer of 
material used in execution of works contract. 
Relying on this judgement, re-assessment notice was 
sent by the Revenue to the assessee. Allahabad High 
Court held that a subsequent judgement of the Apex 
Court cannot be used to reopen the assessment 
or disturb past assessment which have been 
concluded. High Court observed that if an order, 
which has been passed and has been confirmed 
by this Court under the provision of the Act, then 
in absence of any new material being brought on 
record, the completed assessment should not have 
been reopened. High Court thus ruled in favour of  
the assessee.




